Siirry pääsisältöön

Heinäkuussa 2017 luetut


Suosituksiksi nousevat

Annika Idström: Veljeni Sebastian (1985 WSOY, 180 s).
Idströmin läpimurtoteosta voitaneen tituleerata 1980-luvun postmoderniksi klassikoksi. Se kertoo ulkonäöltään ja ajatuksiltaan poikkeuksellisesta 11-vuotiaasta  itähelsinkiläisestä Antista. Poika yrittää selvitä perhehelvetistään, jonka kiinnekohdat ovat kaikkea muuta kuin vakaat. Tunnelma korostuu Idströmin taitavan kerronnan myötä: se on moneen hajoavaa ja epäluotettavaa.

Sirpa Kähkönen: Jään ja tulen kevät (2004 Otava, 382 s).
Kähkösen Kuopio-sarjan kolmas osa sijoittuu välirauhan aikaan, talveen 1940 ja kevääseen -41. Olot Tuomen suvussa ja naapurustossa vakiintuvat hetkeksi ja aluillaan on jo varovainen tulevaisuuden odotus. Taustalla ovat kuitenkin maailmanpolitiikan uutiset ja vähitellen uuden sodan uhka konkretisoituu. Suomessa eletään voimakasta kommunismin vastaista aikaa ja kansalaisia viedään turvasäilöön. Kähkösen hieno romaanisarja on hyvässä vauhdissa.

Pertti Lassila: Kesän kerran mentyä

Rosa Liksom: Kreisland

Pirkko Saisio: Elämänmeno (1975 Gummerus, 229 s).
Suomalaisen kirjallisuuden klassikko, jonka luin vasta nyt nähtyäni elokuvaversion kahdesti. Dramatisoinnin vahvat näyttelijäsuoritukset värittivät lukukokemusta, mutta henkilöt saivat silti paljon uusia ulottuvuuksia. Saision erinomainen esikoisromaani rakentuu vastakkaisuuksille: maaseutu - stadilaisuus, jälleenrakennuksen sukupolvi – nuorison uudet mielenkiinnot,  vaurastumisen haaveet – vasemmistoaatteet, suvun merkitys – itse pärjäämisen eetos. Elämänmenon kieli ja kerronta, erityisesti Eilan imatralainen puheenparsi on loistavaa.

Marja-Liisa Vartio: Hänen olivat linnut


Lukukokemuksina säilyvät

Minna Canth: Hanna (1886 Gummerus, 194 s) ja Työmiehen vaimo (1885 Gummerus, 142 s).
Minna Canthin klassikot ovat kovaa yhteiskuntakritiikkiä. Hän käy kotimaisen realismin airueena vallinneita oloja ja miesten valta-asemaa vastaan. Canthin tyylilajeina ovat kärjistäminen, dramatisointi ja epäkohtien liioitteleva esiin nostaminen. Hänen merkitystään ei käy kiistäminen, mutta itse odotin lukukokemuksilta enemmän.

Anja Kauranen: Sonja O. kävi täällä (1981 WSOY, 275 s).
Anja Kaurasen kuuluisa esikoisteos kohahdutti aikanaan, eikä reaktiota ole vaikea kuvitella. Kauranen rikkoo tabuja ja kirjoittaa räävittömästi. Kerronta sinällään vaihtuvine näkökulmineen ja äänineen on taidokasta ja kiinnostavaa. Sonja O on feministinen, seksistinen ja kapinallinen kirja, punk-aikakautensa näköinen, uskoisin.

K.A.Tavaststjerna: Kovina aikoina (1891 Karisto, 191 s).
Kertomus 1860-luvun nälkävuosilta on hyvin juonivetoinen ja sisältää traagisiakin käänteitä. Tavaststjernan teemoina ovat köyhälistön asema sekä eriarvoisuus. Suomalaista yhteiskuntaa ravistellut jako työväen ja kartanolaisten välillä nousee tarinassa esiin.

Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina (1978 Tammi, suom. Eila Pennanen, 173 s).
Märta Tikkasen omaeläkerrallinen tunnustuksellinen proosarunous oli suora vastine hänen miehensä Henrik Tikkasen romaaneille. Vuosisadan rakkaustarina on säälimätön ja peittelemätön tarina perheestä ja rakkaudesta tilanteessa, jossa alkoholi ottaa ohjat käsiinsä. Tikkasen havainnot ovat tarkkoja ja lohduttomia. Kaikkea pitää koossa rakkaus, mutta kaikkeen ei sekään pysty.

Unohduksiin painuvat:

Linda Boström Knausgård: Tervetuloa Amerikkaan (2016 Like, suom. Petri Stenman, 96 s).
Ennakkokehuista ja omista odotuksistani huolimatta minusta ei tullut Linda Boström Knausgårdin ihailijaa. Luin vastikään Helioskatastrofin ja nämä molemmat jättivät ilmaan kysymysmerkkejä ja minut kylmäksi. Ehkä eniten ihmettelen, miksi Knausgård ei kirjoita enempää, kerro laveammin, kuvaile lisää. Tiivillä ja mystisellä kerronnalla on paikkansa ja parhaimmillaan sellainen on osuvaa, mutta näihin kirjoihin olisin kaivannut paljon enemmän sisältöä. Tervetuloa Amerikkaan kertoo monin tavoin sulkeutuneesta ja vinoutunutta todellisuutta elävästä perheestä. Ongelmien päällimmäisin ilmentymä on perheen nuorimmainen, tytär joka on lakannut puhumasta.

Arvid Järnefelt: Isänmaa (1893 Suomalaisen kirjallisuuden seura, 214 s).
Järnefeltin klassikossa nuori maalaispoika tasapainoilee kotitilansa tarpeiden ja oman kansallismielisen sivistyshalunsa välillä. Romaani kuvaa ja symboloi aikakauden uuden kansallistunteen heräämistä. Kuten moni esikoisromaani nykypäivänäkin, Järnefeltinkin tarina on hieman liian täynnä aineksia ja sanottavaa.

Volter Kilpi: Varhaisia kertomuksia (1990 Volter Kilpi –seura, 78 s).
Volter Kilpi -seuran tehtävänä on edistää Volter Kilven tuotannon tuntemusta, ja on ollut kulttuuriteko julkaista Volterin koottuja tekstejä vuosilta 1901-03. Kertomukset ovat toisistaan irrallisia ja ne on julkaistu aikanaan erilaisissa kokoelma-albumeissa ja lehtikirjoituksina. Volter oli kirjoitusaikana vielä nuorehko mies ja hänen mestariteoksiensa syntymiseen on kuluva aikaa vielä kolmisenkymmentä vuotta.

Leena Krohn: Tainaron (1985 Teos, 138 s).
Leena Krohnin fantasiaromaani koostuu 30 kirjeestä, jotka on lähetetty Tainaronin kaupungista. Ne kertovat elämästä alati muotoaan muuttavasta paikasta, jossa on paljon inhimillistä yhteisöä muistuttavia piirteitä, mutta joka ei ole ihmisten asuttama kaupunki. Kirjeiden kirjoittaja ja vastaanottaja ei selviä. Tainaronista jää unenomainen ja absurdi kuva.

Teuvo Pakkala: Vaaralla (1891 Suomalaisen kirjallisuuden seura, 226 s).
Suomalaisen realismin klassikkoteos kertoo suomalaisen työväestön elämästä oululaisessa Vaaran kaupunginosassa. Aika on nakertanut Pekkalan kielen terävyyttä ja romaanin kerrontaa, mutta sen luokkakuvaus on varmasti ollut aikaansa edellä. Ymmärrykseni mukaan lapsinäkökulman esittäminen on ollut ajankohdan kirjallisuudessa uutta ja poikkeuksellista.

Fredrika Runeberg: Rouva Katarina Boije ja hänen tyttärensä (1858 WSOY, suom. Tyyni Tuulio , 207 s).
Kertomus isonvihan ajoilta on Suomen kirjallisuuden ensimmäisiä historiallisia romaaneja. Se kertoo rouva Boijesta sekä hänen tyttäristään Margaretasta ja Ceciliasta Venäjän kasakoiden ja Ruotsin armeijan välisen valtataistelun pyörteissä. Ajankohdalle luonteenomaiseen kirjallisuuteen verrattuna rouva Runebergin teksti on ilahduttavan ihmis- ja maanläheistä. Se välttää ainakin pahimmat isänmaallisuuden karikot.

Edith Södergran: Maa jota ei ole (1925 Otava, suom. Pentti Saaritsa, Uuno Kailas ja Aale Tynni, 42 s).
Yleisradio julkaisi vuoden 2017 alussa Suomi 100 –juhlavuoden kunniaksi 101 kirjan listanListassa on kirja jokaiselta itsenäisyyden ajan vuodelta. Yritän lukea aikajärjestyksessä kaikki 85, joita en ollut aikaisemmin lukenut, vaikka juhlavuoden aikana se ei tulekaan onnistumaan. Tämä vaikuttaa kiinnostavalta tavalta tutustua monipuolisesti suomalaiseen kirjallisuuteen. 
Suomenruotsalaisen modernin runouden merkkiteos sijoittuu voimakkaasti kuoleman viitekehykseen. Moni kokoelman runo on myös metalyyrinen, ja kokonaisuudesta jääkin lohduton kuva. Se on sairastaneen ja liian varhain kuolleen lahjakkaan runoilijan joutsenlaulu.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maiju Lassila: Kuolleista herännyt & Pirttipohjalaiset

Algot Untolan syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 ja kuolemasta 100 vuotta. Untolan tuotantoa ja kohtaloa esiin nostanut Juha Hurme sanoo sen olevan nyt yksi perkele, kun tasavuosia ei ole noteerattu millään tavalla eikä asia tunnu kiinnostavan ketään. Untolan tunnetuimmat kirjailijanimet ovat Maiju Lassila ja Irmari Rantamala, ja erilaisia kirjailijanimiä hänellä tiedetään olleen peräti kymmenkunta.

Kirjailija ja tutkija Markku Eskelinen kiittää sitä, että Untolan kirjallinen mustamaalaaminen ja aktiivinen unohtaminen on sentään päättynyt, ja että hänen tuotantoaan on uudelleenjulkaistu ja sitä pidetään merkittävänä. Siitä huolimatta Untola on Eskelisenkin mukaan edelleen jollain tapaa henkipaton asemassa: esimerkiksi koko hänen laajaa tuotantoaan ei ole painettu tai saatettu, saati digitoitu edes tutkijoiden käyttöön.

Untola tuotti 1910-luvulla hurjan määrän tekstiä, parhaimpana vuotenaan yhdeksän kirjaa. Yhden romaaninsa hän kirjoitti 19 tunnissa. Pääosan myöhäistuotannost…

Hanya Yanagihara: Pieni elämä

Hanya Yanagihara: Pieni elämä (2017 Tammi, suom. Arto Schroderus, 937 s).
Kustantajalta saatu ennakkolukukappale.


Hanya Yanagiharan 2015 ilmestynyt kohuttu ja kehuttu romaani on Tammen Keltaisen kirjaston kevään 2017 uutuus. Tarina seuraa newyorkilaisten ystävysten elämää. Päähenkilöt ovat tarinan alkaessa kolmissakymmenissä, ja kirja päättyy noin 25 vuotta myöhemmin.

Willem Ragnarsson on skandinaavisukuinen komea ja menestynyt näyttelijä. Hän on vanhempansa menettänyt kiltti ja auttavainen, juureton poika.

Arkkitehti Malcolm Irvine kuuluu etniseen vähemmistöön ja on kotoisin varakkaasta perheestä. Malcolm on epävarma rodullisesta, seksuaalisesta ja ammatillisesta identiteetistään.

Jean-Baptiste Marion on haitilaissukuinen kuvataiteilija. JB tekee taidettaan tinkimättömästi ja kärsii oman elämän hallinnan vaikeuksista.

Jude St. Francis on mysteeri. Hän on liikuntaesteinen lakimies. Jude on täynnä vihaa ja pelkoa itseään ja muita kohtaan. Työssään Jude on menestynyt, mutta sisältä hän …

Lukuvuosi 2017

Luin vuonna 2017 liikaa: 113 sivua päivässä. Lukemieni kirjojen listalla on pikavilkaisulla parikymmentä, joista en pysty palauttamaan mieleeni oikeastaan minkäänlaista muistikuvaa. Toisaalta lukuvuoden aikana löytyi uusia suosikkeja, kirjavarastojen pölyistä löysin luettavaksi ajatonta neroutta, kotimaiseen runouteen perehdyin urakalla.

Lukuvuoteni 2017 jääkin mieleen kotimaisen kirjallisuuden teemavuotena. Lukemistani 191 kirjasta peräti 147 oli suomalaisia. Vinouma suomalaisen kirjallisuuden suuntaan selittyy kotimaisen kirjallisuuden opinnoillani, Suomi 100 –teemavuodella sekä kotimaisen lyriikan vyöryllä. Projektini lukea Yleisradion Kirjojen Suomen 101 teosta kaikilta itsenäisyyden vuosilta ei kuitenkaan toteutunut lähimainkaan (27/101), mutta se jatkuu edelleen. Tavoitteena vuodelle 2018 on lukea enemmän ulkomaista kirjallisuutta. Hyvä tavoite on myös lukea määrällisesti vähemmän.


Kiitos jälleen kaikille kirjoituksiani lukeneille, niitä kommentoineille, peukuttaneille, jakanei…

W.G. Sebald: Austerlitz

Ensin tärkein asia: Austerlitz on suurenmoinen kirja. Sen sivuilla on koskettava tarina, paljon tietoa, kokemusta ja viisautta.

Päähenkilö on Jacques Austerlitz, vuonna 1934 syntynyt eurooppalainen. Tapaamme hänet aikuisena Antwerpenin asemalla. Miehen tarinaa aletaan keriä auki Euroopan historian ja eurooppalaisten paikkojen kautta. Austerlitz hakee juuriaan ja haluaa selvittää vanhempiensa kohtalon. Avainkokemus on se, kun viisivuotias Austerlitz ja monet muut lapset kuljetettiin turvaan miehitetystä Prahasta.

”Silloin huomasin, sanoi Austerlitz, etten osannut juuri ollenkaan muistella ja että minä päinvastoin olinkin aina pyrkinyt olemaan muistamatta menneitä ja väistelemään kaikkea, mikä tavalla tai toisella liittyi minun omaan tuntemattomaan syntyperääni.”

Kertojasta, henkilöstä joka tapaa Austerlitzin 1960-, 1970- ja 1990-luvuilla ei lukija tiedä paljon. Hän kuvaa tilanteita ja kertoo tarkasti, mitä Austerlitz on tapaamisilla sanonut. Kertoja on koko ajan läsnä, mutta oman jätt…

Nikolai Ostrovski: Kuinka teräs karaistui

Vuonna 1934 julkaistua teosta, joka kantaa nimeä Kuinka teräs karaistui ja joka luokitellaan sosialistiseksi realismiksi tai neuvostoproosaksi, ei mielestäni voi jättää lukematta. Ahjon kuumuutta ja hiilloksen hehkua lisäävät vielä kannen kuvitus, kustannusyhtiö Kansankulttuuri Oy sekä tieto, että kirja on ollut pakollista luettavaa neuvostokouluissa.

Kuinka teräs karaistui ei oikein vertaudu mihinkään aiemmin lukemaani, se kuuluu aivan erilaiseen ja tuntemattomaan maailmaan. Tapahtumat sijoittuvat nykyisen Ukrainan alueelle 1920-luvun taitteeseen, eli vallankumouksien, sisällissodan ja Neuvostoliiton synnyn aikoihin. Kaikki mitä tapahtuu, tapahtuu pääosin rautatiemiljöössä, ja välillä tuntuukin, että maailmanhistorian käänteet näkyvät ukrainalaisella asemalaiturilla lähes reaaliaikaisina: tsaari kukistuu, samoin kaarti, saksalaiset tulevat ja menevät, sitten alkavat vainot, valkopuolalaiset hyökkäävät, vihdoin saapuvat puna-armeija ja neuvostoliittolaiset.

”Nuorisoliittolaisten laulu…