Siirry pääsisältöön

Nikolai Ostrovski: Kuinka teräs karaistui


Vuonna 1934 julkaistua teosta, joka kantaa nimeä Kuinka teräs karaistui ja joka luokitellaan sosialistiseksi realismiksi tai neuvostoproosaksi, ei mielestäni voi jättää lukematta. Ahjon kuumuutta ja hiilloksen hehkua lisäävät vielä kannen kuvitus, kustannusyhtiö Kansankulttuuri Oy sekä tieto, että kirja on ollut pakollista luettavaa neuvostokouluissa.

Kuinka teräs karaistui ei oikein vertaudu mihinkään aiemmin lukemaani, se kuuluu aivan erilaiseen ja tuntemattomaan maailmaan. Tapahtumat sijoittuvat nykyisen Ukrainan alueelle 1920-luvun taitteeseen, eli vallankumouksien, sisällissodan ja Neuvostoliiton synnyn aikoihin. Kaikki mitä tapahtuu, tapahtuu pääosin rautatiemiljöössä, ja välillä tuntuukin, että maailmanhistorian käänteet näkyvät ukrainalaisella asemalaiturilla lähes reaaliaikaisina: tsaari kukistuu, samoin kaarti, saksalaiset tulevat ja menevät, sitten alkavat vainot, valkopuolalaiset hyökkäävät, vihdoin saapuvat puna-armeija ja neuvostoliittolaiset.

”Nuorisoliittolaisten laulu ’Siperian metsistä brittien mereen, punainen armeija voimakkain on!’ vaihtui tyttöjen kuoroksi: ’Oi, mäellä elon leikkaajat, viljaa korjaavat…’”

Päähenkilö on uuden valtion myötä kasvava ja sankaritekoja himoava köyhien olojen kasvatti, väkivahva Pavel ’Pavka’ Kortsagin. Pavkan kasvua on kuvattu monisanaisesti, mutta silti se jää lukijan silmissä etäiseksi ja ulkopuoliseksi. Kerronnallisesti Pavkan hahmo on silti monta viisivuotissuunnitelmaa muiden henkilöiden kuvausta edellä; toiset jäävät täysin litteiksi. Tapahtumien käänteet ovat valtavan nopeita, ja on kuin olisi ollut niin kiire kasata sankaritarina, ettei aineksia ehditty lainkaan kypsytellä.

On samaan aikaan traagista ja koomista, että teos on suomennettu heti sotien jälkeen vuonna 1946, vaaran vuosina, valvontakomission aikana. Teoksen moraalikäsitys on avoimen poliittinen, vahvan aatteellinen ja täysin mustavalkoinen. Rintaman etulinjan ukrainalaismiesten esitetään kokevan aitoja suruntunteita siitä, että Puolaan ei – vielä tällä erää – syntynyt sosialistista neuvostotasavaltaa. Sekin tulee kiusallisen selväksi, että kaikki muut sotilaat kansat vapauttavaa puna-armeijaa lukuun ottamatta ovat ryöstäviä ja raiskaavia roskajoukkoja.

Teoksen symboliikka on osoittelevan tarkoitushakuista ja yhteiskuntajärjestelmälähtöistä. Narratiivisuutta ja kirjallista ilmaisua on haettu säännöllisellä asemanvaihdoksella: välillä sosialismin ollessa uhattuna jumiudutaan staattiseen tilaan taistelutantereelle, ja edistyksen päästessä taas käyntiin on tapahtumat sijoitettu dynaamisesti junaradalle tai rakennustöihin.

Kuinka teräs karaistui tuli luettua huvittuneen kriittisesti ja myöhemmän historiankulun tarjoaman turvallisen kyynisyyden suojissa. Lopussa kuitenkin meinasi käydä kylmät, pilkkatuhahdukset vaieta ja liikutus nousta selkäpiitä, kun selvisi, että kirjassa kovia kokenut Pavka on todellisuudessa Nikolai Ostrovski (1904–36). Jälkisanat paljastavat, kuinka kirjailija teoksensa kirjoitti.

”Hän käsitti Pavelin murhenäytelmän, hän tiesi että Kortsaginille, joka oli luovuttanut lyhyen elämänsä kokonaan puolueelle, oli taistelusta irtautuminen ja siirtyminen kauas selustaan kauheaa, ja hän päätti tehdä kaikkensa.”

Nikolai Ostrovski: Kuinka teräs karaistui (1934 Kansankulttuuri Oy, suomentanut Tor-Erik Eriksson, suomennoksen tarkistanut Mirja Ruoniemi, 408 s).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maiju Lassila: Kuolleista herännyt & Pirttipohjalaiset

Algot Untolan syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 ja kuolemasta 100 vuotta. Untolan tuotantoa ja kohtaloa esiin nostanut Juha Hurme sanoo sen olevan nyt yksi perkele, kun tasavuosia ei ole noteerattu millään tavalla eikä asia tunnu kiinnostavan ketään. Untolan tunnetuimmat kirjailijanimet ovat Maiju Lassila ja Irmari Rantamala, ja erilaisia kirjailijanimiä hänellä tiedetään olleen peräti kymmenkunta.

Kirjailija ja tutkija Markku Eskelinen kiittää sitä, että Untolan kirjallinen mustamaalaaminen ja aktiivinen unohtaminen on sentään päättynyt, ja että hänen tuotantoaan on uudelleenjulkaistu ja sitä pidetään merkittävänä. Siitä huolimatta Untola on Eskelisenkin mukaan edelleen jollain tapaa henkipaton asemassa: esimerkiksi koko hänen laajaa tuotantoaan ei ole painettu tai saatettu, saati digitoitu edes tutkijoiden käyttöön.

Untola tuotti 1910-luvulla hurjan määrän tekstiä, parhaimpana vuotenaan yhdeksän kirjaa. Yhden romaaninsa hän kirjoitti 19 tunnissa. Pääosan myöhäistuotannost…

Hanya Yanagihara: Pieni elämä

Hanya Yanagihara: Pieni elämä (2017 Tammi, suom. Arto Schroderus, 937 s).
Kustantajalta saatu ennakkolukukappale.


Hanya Yanagiharan 2015 ilmestynyt kohuttu ja kehuttu romaani on Tammen Keltaisen kirjaston kevään 2017 uutuus. Tarina seuraa newyorkilaisten ystävysten elämää. Päähenkilöt ovat tarinan alkaessa kolmissakymmenissä, ja kirja päättyy noin 25 vuotta myöhemmin.

Willem Ragnarsson on skandinaavisukuinen komea ja menestynyt näyttelijä. Hän on vanhempansa menettänyt kiltti ja auttavainen, juureton poika.

Arkkitehti Malcolm Irvine kuuluu etniseen vähemmistöön ja on kotoisin varakkaasta perheestä. Malcolm on epävarma rodullisesta, seksuaalisesta ja ammatillisesta identiteetistään.

Jean-Baptiste Marion on haitilaissukuinen kuvataiteilija. JB tekee taidettaan tinkimättömästi ja kärsii oman elämän hallinnan vaikeuksista.

Jude St. Francis on mysteeri. Hän on liikuntaesteinen lakimies. Jude on täynnä vihaa ja pelkoa itseään ja muita kohtaan. Työssään Jude on menestynyt, mutta sisältä hän …

Lukuvuosi 2017

Luin vuonna 2017 liikaa: 113 sivua päivässä. Lukemieni kirjojen listalla on pikavilkaisulla parikymmentä, joista en pysty palauttamaan mieleeni oikeastaan minkäänlaista muistikuvaa. Toisaalta lukuvuoden aikana löytyi uusia suosikkeja, kirjavarastojen pölyistä löysin luettavaksi ajatonta neroutta, kotimaiseen runouteen perehdyin urakalla.

Lukuvuoteni 2017 jääkin mieleen kotimaisen kirjallisuuden teemavuotena. Lukemistani 191 kirjasta peräti 147 oli suomalaisia. Vinouma suomalaisen kirjallisuuden suuntaan selittyy kotimaisen kirjallisuuden opinnoillani, Suomi 100 –teemavuodella sekä kotimaisen lyriikan vyöryllä. Projektini lukea Yleisradion Kirjojen Suomen 101 teosta kaikilta itsenäisyyden vuosilta ei kuitenkaan toteutunut lähimainkaan (27/101), mutta se jatkuu edelleen. Tavoitteena vuodelle 2018 on lukea enemmän ulkomaista kirjallisuutta. Hyvä tavoite on myös lukea määrällisesti vähemmän.


Kiitos jälleen kaikille kirjoituksiani lukeneille, niitä kommentoineille, peukuttaneille, jakanei…

W.G. Sebald: Austerlitz

Ensin tärkein asia: Austerlitz on suurenmoinen kirja. Sen sivuilla on koskettava tarina, paljon tietoa, kokemusta ja viisautta.

Päähenkilö on Jacques Austerlitz, vuonna 1934 syntynyt eurooppalainen. Tapaamme hänet aikuisena Antwerpenin asemalla. Miehen tarinaa aletaan keriä auki Euroopan historian ja eurooppalaisten paikkojen kautta. Austerlitz hakee juuriaan ja haluaa selvittää vanhempiensa kohtalon. Avainkokemus on se, kun viisivuotias Austerlitz ja monet muut lapset kuljetettiin turvaan miehitetystä Prahasta.

”Silloin huomasin, sanoi Austerlitz, etten osannut juuri ollenkaan muistella ja että minä päinvastoin olinkin aina pyrkinyt olemaan muistamatta menneitä ja väistelemään kaikkea, mikä tavalla tai toisella liittyi minun omaan tuntemattomaan syntyperääni.”

Kertojasta, henkilöstä joka tapaa Austerlitzin 1960-, 1970- ja 1990-luvuilla ei lukija tiedä paljon. Hän kuvaa tilanteita ja kertoo tarkasti, mitä Austerlitz on tapaamisilla sanonut. Kertoja on koko ajan läsnä, mutta oman jätt…