Glasvegas: Geraldine





“When your sparkle evades your soul, I'll be at your side to console”


Loppuvuonna 2008 maailma oli sateinen ja musta kuin aiemmin syksyllä julkaistun Glasvegasin esikoislevyn pahvikansien väritys. Levyn kuvituksessa talot, kylät, ihmiset, lehdettömät puut ja koko maisema ovat spiraalisten ja painajaishenkisten mustien ja valkoisten myrskypyörteiden syövereissä. Lohduttomuuden keskeltä skotlantilaisyhtyeen laulajan James Allanin ääni kantaa kuin sumutorvi. Laulu on kirkasta ja toivoa antavaa, mutta myös ahdistuksen ja väkivallan uhan sävyttämää.

Nostin silloin omassa rankingissani Glasvegasin esikoisen vuoden 2008 parhaaksi levyksi. Se sisältää yksinkertaista, tuoretta ja tinkimätöntä rock-musiikkia, jolle lopullisen silauksen antaa Allanin vahva glasgowilaisaksentti. 1980-luvun taitteessa Pakilan ala-asteen englanninkielen tunneilla opeteltiin ääntämystä: esimerkiksi hyvin rakas sana football kuuluu lausua jotenkin niin, että ensimmäiset vokaalit kuulostavat u-äänteeltä ja jälkimmäiset suunnilleen oo:lta. Toisin on James Allanilla, jonka versio jalkapallosta ääntyy suurin piirtein fyiätböl. 

Allanin sanoituksissa toistuu myös sen toisen f-sanan käyttö. Se ei lennä ilmoille harkitsematta kuin teinipissiksen sylkäisemänä, se ei ole samaa sukua kuin gangstarapin uho, eikä se ole lapsellinen kuin lapsilta kielletyssä videopelissä. Glasvegasin f tulee Clyde-joen rannalta, Atlantin viimasta, parkkiintuneen telakkatyöläisen sateen ja pakkasen karaisemasta ja jäykistämästä selkärangasta.

Glasvegasin levyn onnistuneimpiin kappaleisiin kuuluu kakkosraita Geraldine. Se on äärimmäinen harvinaisuus rockkappaleiden joukossa: päähenkilö on sosiaalityöntekijä. Geraldinen lähestymistapa omaan työhönsä poikkeaa kuitenkin ainakin verbalisoinnin tasolla aika lailla moderneista sosiaalityön määritelmistä.

Lapin yliopiston sosiaalityön professorin Anneli Pohjolan mukaan modernissa pohjoismaalaisessa sosiaalityössä painottuu yhtenäisen asiakasprosessin toteutumisesta huolehtiminen. Siihen kuuluvat tilannearvion tekeminen, asiakassuunnitelman rakentaminen, palveluverkon mobilisointi ja palvelupäätösten toteuttaminen. Erityisen tärkeää on asianmukaisesta dokumentoinnista ja arvioinnista huolehtiminen.

 “When you’re standing on the window ledge
I'll talk you back, back from the edge”

Geraldine on asiakkaan vierellä lohduttamassa; tilanteen niin vaatiessa hän kiskoo asiakkaansa pois ikkunalaudalta; Geraldine kannustaa asiakastaan uupumatta eteenpäin. Hän siirtyy sujuvasti myös terveydenhuollon tontille ja selittää, mitä lääkitys saa aikaan asiakkaan mielessä; Geraldine ei anna asiakkaan luovuttaa, hän tekee kaikkensa tämän parantamiseksi; Geraldine on paimen, opas ja enkeli asiakkaan olkapäällä.

“I will be the angel on your shoulder
My name is Geraldine, I'm your social worker”

Jatketaan modernin sosiaalityön määrittelyillä: sosiaalityön asiantuntijarooleiksi eritellään muiden muassa käytäntöprosessin ja arjen asiantuntijuus. Ensimmäisessä on kyse työn hallinnasta käsityöläisammattina ja se tuntuu olevan lähinnä Geraldinen työotetta. Arjen asiantuntijuuden rooli vahvistaa käytännön työotetta ja korostaa asiakkaan arjen sujuvuutta. Sosiaalityön tiedekäsityksen mukaiset prosessi-, systeemi-, virtuaalinen, generoiva ja näkökulmallinen asiantuntijuus sosiaalityöntekijän työssä vievät sen sijaan ajatuksia kauas siitä maailmasta, jonka Geraldine päivittäin kohtaa Glasgow’ssa. 

Näyttääkin olevan niin, että Geraldinen ote sosiaalityöhön liittyy edellä mainitussa jaottelussa asiakastilanteiden mikrotason auttamiseen. Sen sijaan Geraldinen työhön ei näyttäisi mahtuvan yhteiskuntapoliittisia ulottuvuuksia ja rakenteellisen muutosagenttiuden elementtejä. Geraldine ei pyri sosiaalipoliittiseen vaikuttamiseen eikä tuo julkiseen keskusteluun yhteiskunnan epäkohtia. Ellei sitten ajatella, että Geraldine viestii asiaansa viisaasti ja ovelasti James Allanin sanoituksien ja Glasvegasin musiikin kautta.

“When you’re lost in the deep and darkest place around
May my words walk you home safe and sound”

Glasvegas: Glasvegas (2008 Columbia)
Anneli Pohjola: “Sosiaalityön muuttuvan asiantuntijuuden ydintekijöitä” teoksessa Juvonen, Lindh, Pohjola & Romakkaniemi: Sosiaalityön muuttuva asiantuntijuus (2018 Unipress)

Kommentit