Tuula-Liina Varis: Huvila


Tuula-Liina Varis: Huvila (2016 WSOY, 240 s).

”En mene koskaan naimisiin, Leea julisti. Luon oman uran ja elän oman itsenäisen ja vapaan elämän. En halua omistaa elämääni jonkun miehen pyrkimyksille. Omistan sen omille pyrkimyksilleni.”

Huvila alkaa 1930-luvun taitteesta ja päättyy 20 vuotta myöhemmin. Historian tapahtumat kuohuvat ja vyöryvät myös Huvilan päähenkilöiden päälle. Raakel on nuori turkulaisneiti, joka avioituu arvoituksellisen ja kiehtovan taiteilijan, Akselin kanssa. Heille syntyy tytär, Leea ja perheen syrjäiselle hirsihuvilalle muuttaa myös Selma-piika. Aksel on Tuula-Liina Variksen romaanissa keskeinen toimija, jonka ratkaisujen ympärille kaikkien kohtalot kietoutuvat. Romaanin ääninä ovat kuitenkin kolme naista.

1920-luku on päättynyt. Sisällissodan haavat vuotavat vielä, punikkiviha elää, mutta Turun kulttuuripiireissä on vietetty kieltolaista huolimatta myös iloisia vuosia. Tulevaisuus on näyttänyt valoisalta. Seuraavalle vuosikymmenelle siirryttäessä Suomenkin taloustilanne heikkenee nopeasti. Tuula-Liina Varis piirtää taitavasti horisontin mustat pilvet. Lukija tietää, mitä pahimmillaan voi olla edessä, kun puheisiin tulevat Saksa-sympatiat ja rotuopin kysymykset.

Huvila on sivistynyt, intensiivinen ja traaginen kertomus ihmisistä historian virrassa. Se on tarina naisista, jotka haluavat vain elää rauhassa, mutta joilta aatteiden palo murentaa elämisen pohjan.

”Sodalla on pitkät jäljet, ja kun paremmat ajat vihdoin tulevat, aletaan vissiin seuraavaa sotaa valmistella, liehutetaan lippuja ja puhkutaan jos minkä aatteen nimissä, niin minä ilkeässä mielessäni ajattelen.”


Kommentit

  1. Tykkäsin tästä kovasti, kuten muistakin Variksen romaaneista / novellikokoelmista jotka olen lukenut. Kirjailija minun makuuni.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti