Joulukuussa 2016 luetut


Suosituksiksi nousevat

Tuula-Liina Varis: Huvila 

Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista (2016 Gummerus, 213 s).
Tuore Finlandia-voittaja on kuin runonsäkeistä tai kuvista koostuva romaani. Sen riveille ja sanoihin haluaa jäädä viipymään, mutta koska samaan aikaan mieli janoaa oman kotikaupungin historiaa, sivut kääntyvät liian nopeasti. Ja koska sivuja on liian vähän ja niillä liian vähän sanoja, lukukokemus jäi hieman vajaaksi.
Olen etuoikeutetussa asemassa saadessani kulkea päivittäistä työmatkaani Engelin ja Ehrenströmin kortteleissa. Katson niitä nyt eri tavalla. Se ei ole kirjan ansioksi ihan vähäinen.


Lukukokemuksena säilyy

Anna-Leena Härkönen: Loppuunkäsitelty (2005 Otava, 221 s).
Anna-Leena Härkösen tärkeä puheenvuoro siskosta, joka päätti oman elämänsä. Verestävä lukukokemus, joka on kirjoitettu aika pian tapahtuman jälkeen. Kirjoittamisella on varmasti ollut valtava terapeuttinen merkitys, ja niin uskon lukemisellakin olevan samanlaisiin tilanteisiin joutuville. Se on tärkeintä, vaikka kirjana Loppuunkäsitelty on hieman keskeneräinen.


Unohduksiin painuvat

Maylis de Kerangal: Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät (2016 Siltala, 255 s).
Yhden vuorokauden tiivistunnelmainen romaani. Nuori mies aivokuolee ja hänen terveet sisäelimensä halutaan käyttää elinsiirtoja odottavien potilaiden pelastamiseksi. Asiaan liittyy eettisiä, psykologisia, lääketieteellisiä ja logistisia haasteita, joiden myötä tarinasta muodostuu varsin mukaansatempaava. Ennakkotietojen perusteella odotin tästä kuitenkin syvällisempää lukukokemusta.

Tommi Liimatta: Jeppis 2 (2016 Like, 569 s).
Jeppiksen jatko-osa kattaa Tommin teinivuodet 1987-1990. Edessä on muutto Pietarsaaresta Rovaniemelle. Pääsin Tommi Liimatan tekstin kautta monen tutun ajankuvan äärelle, mutta lukukokemusta ne eivät pelastaneet. Liimatta onnistuu hyvin kuvatessaan nuoren Tommin elämää ikään kuin sisältä käsin, aikaa ja tapahtumia reaaliaikaisesti tarkkaillen. Kokonaisuus ei kuitenkaan nouse loputtomien yksityiskohtien yläpuolelle, vaan alkaa pikemminkin puuduttaa.

Kommentit